_________________________

IPA – mitai ir faktai

Turbūt daugelis jūsų girdėjo mitą apie IPA  (Indian Pale Ale) – labai kartų ir labai stiprų alų, kuris virtas XIX a. pr. Anglijoje ir laivais tiekiamas į Indijos kolonijas anglų vietininkams. Tokį stiprų ir smarkiai apyniuotą  alų anglų aludariai  išrado, siekdami, jog alus ištvertų ilgą kelionę laivais ir nesugedęs pasiektų Indiją. Legenda byloja, jog IPA buvo tiekiama tik į Indiją ir šio alaus  patiems Anglijos alugeriams pavyko paragauti tik  per atsitiktinumą – sudužus laivui ,  statinės su alumi buvo išplukdytos į Anglijos pakrantę.

Bet tai tik mitas. Nėra užfiksuotas joks faktas apie sudužusį laivą prie Anglijos krantų, kuris  plukdė alų į Indiją. Taipogi negalime teigti, jog anglai išrado stiprų ir smarkiai apyniuotą alų – toks alus jau buvo verdamas pirmųjų alaus eksportuotojų – Hanzos miestų pirklių XV a..
Anglijos aludariai sėkmingai eksportavo alų jau iki IPA alaus atsiradimo, todėl jiems nereikėjo „išrasti” naujo alaus, kuris nukeliautų nesugedęs iki Indijos. Tai byloja ir anglų gamtininko Joseph Bank, dalyvavusio žymioje James Cook ekspedicijoje aplink pasaulį (1768–1771) užrašai :

„Šią dieną, prabėgus dvylikai mėnesių kai mes palikom Anglijos krantus, iš sandėlio buvo atneštas ir patiektas gabalas Češyro sūrio, bei atkimšta statinė Porterio, kuris buvo nuostabiai geras. Pasijutę tikrais anglų vyrais, išgėrėme už savo draugus Anglijoje”

Taigi, anglų kolonistai Indijoje sėkmingai  mėgavosi  gimtosios Anglijos bravorų alumis (porteriu, October (Spalio) alumi)  jau  XVIII amžiuje, tai kas per velnias ta IPA.

IPA ištakų reiktų ieškoti Rytiniame Londone, kur Temzės žemupyje buvo įsikūrusi „The East India Company”  prekybos kompanija aprūpinusi Indijos kolonijas angliškomis prekėmis.
Šios kompanijos tarnautojai vargo nematė ir prekių tinkamų eksportui ieškojo aplinkiniuose kvartaluose, tad ir alaus patraukė  į netoliese esančią George Hodgson’ui priklausančią nedidelę Bow daryklą.  Matyt, pirkliai pasirinko George Hodgson’o darykla, ne tik dėl tinkamos lokacijos, bet ir dėl palankių kredito sąlygų, kurių nebūtų gavę iš didelės jau žinomos daryklos. Pasirašę sutartį, kompanijos pirkliai pasikrovė į laivus Bow darykloje virtą Porterį bei October (Spalio) alų patraukė Indijos  link.  Kol alus dar nepasiekė  Indijos krantų, reiktų pasiaiškinti, koks gi  buvo tas October alus.  Pasak, amžininkų norint išvirti  „hogshead” statinę (~250l) October alaus prireiktų  apie 10-12 bushel‘ių (~150 kg) šviesaus salyklo, bei 6.5  (3 kg) svaro apynių 8 bushel‘iams salyklo. Naudodami tokius kiekius salyklo ir apynių anglų aludariai išvirdavo stiprų ir gerai apyniuotą alų (10-12%), kurį brandindavo rūsiuose mažiausiai dvejus metus. October alus buvo labai populiarus turtingų anglų tarpe, tad  ne paslaptis, jog apie jį gerai žinojo ir  „The East India Company” pirkliai.
Nuo G. Hodgson’o daryklos iki Indijos krantų alus laivais keliavo šešis mėnesius. Pirma – kirsdami šiltus pusiaujo vandenis, vėliau Atlanto vandenyną ir galiausiai aplenkę Gerosios Vilties iškyšulį laivai pasiekdavo Indijos vandenyną – tokia ilga kelionė, nuoseklūs temperatūrų pokyčiai, bei laivų supavimas subrandindavo stiprų alų kelis kartus greičiau nei šaltuose rūsiuose, tad tik pasiekęs Indijos krantus, alus buvo tinkamas mėgautis.
G. Hodgsono daryklai sanderis su  „The East India Company”  buvo pelningas – daryklos eksportas išaugo keturis kartus, o Hodgson vardas  laikui bėgant tapo kokybės ženklu. 1801 m. Kalkutos laikraščiai išspausdina skelbimą, kuriame rašoma –  „ką tik atvyko alus iš Hodgson daryklos … ir jūs jau galite jo įsigyti už grynus pinigus„, o 1809 m.  išspausdintas skelbimas liudijo  kokybę – „rinktinis Hodgson’o daryklos Pale Ale – aukščiausios kompetencijos garantija”.
1822 m.  padidinus importo mokesčius alui, Anglijos daryklos prarado rinką Rusijoje, bandė  sekti Hodgson daryklos pavyzdžiu virdamos „Indijos alų” (Indian beer).   Matydami  konkurentų pastangas Hodgson aludariai sumažino produkcijos kainas ir taip išlaikydami daugiau nei pusės alaus rinkos Indijos rinkoje, tačiau tai neatbaido kitų daryklų siekio virti Indijos alų. Nuo XIX a. 3- dešimtečio įvairiuose šaltiniuose galima aptikti ne vienos daryklos „East India Pale Ale” reklamą. Be jau minėtos Hodgson galima sutikti   Burtono  Allsopp, Bass bei Salt daryklų  India Pale Ale  reklaminius skelbimus.

Taigi Anglijos aludariai, tuo labiau aludaris Hodgson neišrado naujos alaus rūšies skirtos  Indijos rinkai, o tiesiog eksportavo to meto gerai žinomą sezoninį October alų.   IPA galėtume vadinti anglų sezoninį October alų, kuris puikiai tikęs eksportui  į Indiją.  Įdomu būtų panagrinėti IPA mito kilmės istoriją. Galbūt gandus paskleidė Amerikos „craft” alaus revoliucionieriai. O gal ji senesnė ir IPA alaus receptūrą savinosi godūs  Hodgson’o daryklos aludariai, norėdami išsaugoti Indijos rinką. Bet tai kita tema.