_________________________

Žirnių alus „Syrne”

Norėdami sukurti naują skonį dažnai gręžiamės į praeitį.  Mes tikime, jog paprastume slypi didis skonis. Tikime, jog įpynę pamirštą mūsų protėvių patirtį į modernią dabartį galime sutverti  įdomų kūrinį.
Dar prieškario laikais lietuviško alaus tyrinėtojas A. Vaitiekūnas apklausęs Žemaitijos ir Šiaurės  Aukštaitijos aludarius pastebėjo, jog  „beveik visur į salyklo pūrą dedama 2-3-4 gorčiai žirnių dėl putojimo”. Dėl putos, dėl tvirto kūno ,- tokias žirnių dėjimo priežastis nurodo senieji aludariai.  Reiktų pastebėti, jog kadaise žirniai buvo viena pagrindinių kultūrų naudotų kasdieniniame mitybos racione, tad tikėtina, jog žirnius naudojo nes jų buvo pilni aruodai.
Tokiu išskirtiniu žirnių alumi žavėjosi  ir žymus anglų žurnalistas bei alaus žinovas – Michael Jackson.  Žirnių alus jam sukėlė prisiminimus apie iš Lietuvos kilusią jo senelę.
Bandydami atgaivinti  šį papratimą į salyklą pridėti žirnių, išvirėme žirninį alų ir mes.   Laikydamiesi tiek žodiniuose, tiek rašytiniuose šaltiniuose minėtų žirnių ir salyklo proporcijų, prisimindami senojo „Širvėnos” alaus skonį, sudėliojome savąja žirnių alaus versiją.  Siekdami, jog skonio receptoriai lengvai apčiuoptų  žirnių formuojamą poskonį, saikingai naudojome apynius, bei nepiknaudžiavome specialiais salyklais. Alus gavosi labai salykliškas, lengvai salstelėjęs,  suvaldytu apynio kartumu, išliekančia puta. Kresname kūne, slypi ir sušildantis alkoholio laipsnis, įpareigojantis šiuo alumi mėgautis atsakingai. Ar jaučiasi žirniai aluje, paliekame  spręsti Jūsų receptoriams.
Ieškokite „Syrne” alaus geriausiose alinėse: