_________________________

Va ka tu?

A. Rožkovas „Wakatu”

Visai nesenai vienoje vietoje buvo aptikta viena labai reikšminga sarmatų kultūrai rašto ženklų – runų lentelė. Visų gerbiamiausi mokslininkai atvyko perskaityti tai, kas joje užrašyta. Vienų teigimu, tai futharkarnų mentalinio ato simboliais užrašytas sarmatų kunigaikščio vardas, kitų teigimu tai fragmentas runų kalendoriaus, o skeptikai teigia, jog tai klastotė. Tačiau vienas mūsų  gerbiamas aludaris nepabijojo surizikuoti ir panaudodamas dažninės analizės metodą atrado, jog čia užrašytas spartietiškos skytalės  raktas, kuris leido iššifruoti vienos narsiausios sarmatų genties – vakatų  – tradicinį alaus receptą.  Vakatai garsėjo sarmatų tarpe ne tik savo narsumu, bet ir išradingumu.  Kariaujant su hunais, jiems ne tik pavyko nugvelbti stebuklingojo augalo  Humulus Lupulus sėklas, bet  sukonstravus pirmąjį žmonijai žinomą erdvėlaikį,  pasprukti nuo paties rūsčiojo imperatoriaus Atilos. Pasinaudoję erdvėlaikiu vakatų žmonės nusikėlė į Pangėją, taip išnykdami ne tik iš hunų, bet ir istorijos akiračio. Nuožmūs vakatai ilgai klajojo po Pangėjos platybes tol, kol atrado tinkamą vietą pasėti stebuklingojo augalo sėklas. Ir tik po  40 metų ir 40 dienų vakatų vadas stabtelėjo gražiame slėnyje ir apimtas didžiojo džiugesio ištarė „Va ka tu!”.  Nuolankūs sekėjai iš karto suprato, jog čia yra ta vieta, kur sodinti stebuklingas sėklas. Augalas buvo pasodintas ir dideliai nuožmių vakatiečių nuostabai išaugo toks aukštas, jog siekė dangų.  Vakatai suprato, jog tai dieviškas augalas ir iš jo žiedų išvirė gėrimą. Tas gėrimas buvęs toks puikus, tarsi įrodymas, jog Dievai jų neapleido. (berods B. Franklin kažką panašaus vėliau irgi suprato).
Šį pasakojimą mes šitoje vietoje priversti nutraukti, nes sumaniąjam aludariui ką tik  kilo abejonių , jog visa tai tebuvo jo paties sapnas.  Gal ir tai buvo sapnas, bet alus pagal tariamai tradicinę sarmatų receptūrą tikrai buvo išvirtas ir nenorint įžeisti mūsų sumanaus aludario  pavadintas Waka tu.  Ir dar viena tikra tiesa, jog alui naudoti aromatingi apyniai iš Naujosios Zelandijos –  Wakatu .
Šis aukso spalvos, lengvai  karstelėjęs alus pasižymi vasariška tropinių  vaisių gaiva, salykliškumu,   bei medaus ir  biskvito  poskoniu . „Waka Tu” alus baruose ir krautuvėse pasirodys jau pirmosiomis 2014 metų dienomis.