_________________________

Syrne sugrįžta

Šiais metais nesusiturėjom ir vėl pasidarėm žirnių salyklo. Tiesa, šįmet mums pagelbėjo vietinis ūkininkas iš Joniškėlio, kuris žirnius daigino ir džiovino savo salyklinėje.  Jo pagalba pavyko žirnių salyklo pasidaryti daugiau, tad jo šių metų Syrne’je dėjom daugiau – net 15 proc. viso salyklo. Todėl ir alus gavosi salykliškesnis, labiau išreikštu žirnio salsvumu, standesne balta puta, drūto kūno – tikras lietuviškas šnekutis.
Dar prieškario laikais lietuviško alaus tyrinėtojas A. Vaitiekūnas apklausęs Žemaitijos ir Šiaurės  Aukštaitijos aludarius pastebėjo, jog  “beveik visur į salyklo pūrą dedama 2-3-4 gorčiai žirnių dėl putojimo”. Dėl putos, dėl tvirto kūno ,- tokias žirnių dėjimo priežastis nurodo senieji aludariai.  Reiktų pastebėti, jog kadaise žirniai buvo viena pagrindinių kultūrų naudotų kasdieniniame mitybos racione, tad tikėtina, jog žirnius naudojo nes jų buvo pilni aruodai.
Tokiu išskirtiniu žirnių alumi žavėjosi  ir žymus anglų žurnalistas bei alaus žinovas – Michael Jackson.  Žirnių alus jam sukėlė prisiminimus apie iš Lietuvos kilusią jo senelę.

Ieškokite “Syrne” alaus geriausiose alinėse: