_________________________

Salyklininkas Romas

Vakar lankėmės Joniškėlyje pas salyklininką Romą. Ko gero jis paskutinis salyklininkas Lietuvoje, kuris visą darbą atlieka rankiniu būdu. Atsisakęs įvairių skaitmeninių jutiklių bei daviklių, visus grūdo virsmo salyklu tarpsnius vertina savo patirtimi. O patirtis visose srityse neįkainuojamas dalykas. Perkant salyklą, turi įvertinti grūdą. Šie metai nebuvo dėkingi salykliniams miežiams – saulėtomis dienomis miežio grūdas sukaupė daug baltymų, todėl šiais metais baltymai viršyja normas ir siekia net 13 procentų. Anksčiau, niekas salyklinių miežių neaugino, o augino paprastus šešiaeilius ,- mena Romas.Salyklo darymas prasideda valant grūdus nuo sverių ir piktžolių sėklų ir kitų svetimkūnių. Stengiamasi atrinkti kuo vienodesnius dydžiu grūdus, kad vienodai dygtų, o vėliau ir susimaltų.Tada grūdai mirkomi. Mirkomi vandenye intervalais po 6-8 valandas, leidžiant grūdams nuvarvėt. Gerai išmirkęs grūdas, turi piešti kaip kreida, brėždamas įsivaizduojamą liniją rodo salyklininkas.Išmirkę grūdai daiginami tamsoje. Todėl dar prieš įžengiant į salyklinę, Romas perspėjo, jog bus tamsu, nes salyklui nereikalinga šviesa. Specialiuose garduose dygstantys grūdai turi būt nuolatos vartomi. Vyrai užsiavę botus, tiesiog šakėmis varto suvešėjusius grūdus. Skirtingos miežių rūšys skirtingai dygsta, vieni greičiau kiti lėčiau bet daiginimo procesas užtrunka apie 3-4 dienas. Sudygusio grūdo šaknelės ilgis turi būti 2/3 grūdo dydžio. Daiginimo etapas yra labai svarbus, reikia stebėti, kad nesušustų, todėl laiku reikia įjungti ventiliatorius, kurie paduotų vėsą grūdams .Sudygę grūdai yra džiovinami. Tai darome specialiame bunkeryje, per kurio perforuotą dugną paduodamas šiltas oras. Pradžioje temperatūros negali būti aukštos, kitaip grūdas užsistiklins ir bus netinkamas salimui, todėl temperatūras reikia kelti palaipsniui, pradedant nuo 30 C. Aukčiausia džiovinimo temperatūra, pasak Romo neturi viršyt 80 C, nes aukštesnėje temperatūroje džiovintas salyklas blogai tekinas.Išdžiovinus salyklą reikia nuvalyti šakneles. Romas rodo tą stebuklingą mašiną, kuri mikliai nubraukia nuo grūdo šakneles. Anksčiau centnerį salyklo, kaimo moterys su vaikais kelias valandas rankomis trindavo. Jei perskaitėte visą šį menką tekstuką, užtrukote kelias minutes, o salyklui padaryti reikia savaitės. Mes tuo tarpu čiumpam maišus Romo daryto salyklo, reikia grįžti prie savų mielų darbų. Iki.