_________________________

Kamštuko istorija

„Genialumas slypi paprastume” – tokį teiginį dar kartą  patvirtina William’o Painter’io išradimas. Išradimas –  apie kurį šiandien net nesusimąstome.  Atrodytų tai smulki detalė , tačiau ji smarkiai pakeitė aludarystės bei apskritai gazuotų gėrimų istoriją.

Wiliam Painter  gimė 1838 m. Airijoje. Kaip ir pridera tikram to laiko airiui, būdamas 20 -ies, ieškodamas platesnių galimybių,  emigravo į Ameriką.  Būdamas išradingas, sukūrė ne vieną prietasą: popieriaus lankstymo, padirbtų pinigų identifikavimo mašiną, net katapultos sėdynę keleiviniui traukiniui. Tačiau ne vienas šis atradimas nebuvo pelningas, tad kūrėjas suprato, jog pelną gali jam sukrauti plačiai naudojamas vienkartinis gaminys.

XIX a. pabaigoje užeigose  bei vaistinėse  išpopuliarėjo įvairūs gazuoti gėrimai, kurie su malonumu vartoti vietoje, tačiau išsinešti juos namo buvo sudėtinga.  Tuo metu plačiai naudoti keramikiniai kamščiai neužtikrino sandarumo, tad tokiu kamščiu užkimštame butelyje gėrimas prarasdavo angliarūgštę – dalį teikiamo malonumo.
William Painter’io išradimas – karūninis kamštis,  labai nesudėtingas gaminys, metalinė plokštelė, profiliuotais kraštais, kurios centrinė dalis, kontaktuojanti su gėrimu, buvo padengta kamštine danga (šiais laikais kamštinę dangą pakeitė plastikas).  Toks paprastas išradimas suteikė galimybę pigiai ir sandariai uždaryti gazuotą gėrimą.  Karūninis kamštis išpopuliarėjo ne iš karto.  Sandariai uždaryti  šiuo kamščiu buvo galima tik butelį su specialia kaklelio briauna, tad įkūręs Crown Cork and Seal kompaniją William Painter’is sukūrė universalią kaklelio formą, butelių uždarymo mašiną ir net atidarytuvą. Ilgai netrukus karūninio kamščio išradimas pateisino kūrėjo lūkesčius – sukraudamas jam didelius turtus. O XX a.  I dešimtmetyje  jo kompanija kartu su išradimu įsikūrė  į Europą bei Japoniją.

Atsikimšę namie ar gamtoje  butelaitį šalto alaus, padėkokite William’ui už jo genialų išradimai – juk, jo dėka alumi pilnavertiškai galite mėgautis gerdami  jį iš butelio.