Kiečiais minim Gruit dieną
Turbūt ne vienas Jūsų girdėjęs apie gruit (alt. grut, gruyt) alų, kurio kartinimui ar gardinimui naudotos žolelės ar įvairių žolelių mišinys. Toks alus darytas iki vėlyvųjų viduramžių (XV – XVI a.), kol visuotiškai aludarystėje paplito apynys. Tiesa, gruit’ų tradicija niekad nebuvo užmiršta, tiesiog apynys iki šių dienų išliko dominuojantis ingridientas. Kiekvienų metų Vasario 1 d. alaus kultūros puoselėtojai, aludarystės amato atstovai visame pasaulyje mini gruit dieną. Tad šią dieną daugelyje pasaulio vietų, Jūs turite progą susipažinti su savitu gruit stiliaus alumi.
Dundulio aludariai šiai dienai minėti dedikuoja „Kiečių„ gruit. Tai jau penktasis šio žolinio alaus virimas, kurio virimui naudojam vieną iš karčiausių Europoje žinomų žolių – pelyną (Artemisia absinthium), bei paprastąjį kietį (Artemisia vulgaris). Toks žolelių derinys, puikiai pakeičia apynius aluje ir jau viduramžiais naudotas vienuolynuose – Wermuth alui virti. Suvaldytas pelyno kartumas ir žoliniai kiečių tonai harmoningai dera rausvame salykliniame alaus kūne bei kiek primena daugeliui pažįstamą vermuto vyną.
Kur paragauti: http://bit.ly/Kieciai
Dundulis Gruit dieną mini kartu su https://www.gruitday.com/2018participants/.