Švedpolis – XIX a. aludarystės rekonstrukcija
Šįkart Dundulio tyrimo objektu tapo XIX a. alaus daryklų aludarystės subtilybės. Bevartant senus carinės Rusijos aludarystės žinynus tekdavo rast juose aprašytus tuometinei Kauno gubernijai priklaususius bravorus. Kas kart aptikdavęs tokio bravoro aprašymą, bandydavai įsivaizduoti, kaip tas bravoras atrodė, kokį alų jis gamino ir kaip jį gamino. Vienas tokių Švedpolio bravoras buvo įsikūręs dabartiniame Žagarės miestelyje. Šį bravorą pasirinkome neatsiktinai, o dėl to, jog besikonsultuodami su apylinkių žinovais ir istorikais sužinojome nemažai detalių, kurios mums padėjo įsivaizduoti, koks to meto alus galėjo būti. Vienas svarbiausių faktų pastumėjusiu, mus tokio alaus rekonstrukcijos link, buvo tai, jog sužinojome tikslų vandens šaltinį, kuris buvo naudojamas šio bravoro alaus virimui. Padarę išsamius vietos vandens cheminius tyrimus supratome, jog vandens mineralizacija, labai nežymiai skiriasi nuo mūsų naudojamo vandens. Žinodami, jog Švedpolio bravoras, garsėjo Pilsner tipo alumi, labai knietėjo suvokti, kaip vietos aludariai sugebėjo susitvarkyti su tokiu kietu dideliu bikarbonatu kiekiu pasižyminčių vandeniu, kuris nevisai tinka šviesiam alui. Žinant, tą faktą, jog XIX a. pabaigoje carinėje Rusijoje steigiamiems bravorams vadovavo vokiečiai aludariai, buvo aišku, jog jų patirtis leido įveikti tą kliūti. Juolab, viename iš žinynų randame, jog Švedpolio bravorui vadovavo vokiečių aludaris Oswald Tenzel. Labai neišsiplėtus, į visas smulkmenas ir šio reikalo subtilybes,norėtume pasakyti, jog pasitelkę kertinius XIX a. aludarystės metodus: vandens dekantavimą, 2 pakopų dekokcinį salinimą, lagero spund fermentaciją, 60 dienų brandinimą , bei medžiagas: kilmingus vokiškus apynius, Sauermalz bei Pilsner salyklą pabandėme interpretuot, kaip tuo metu galėjo atrodyti Švedpolio bravoro šviesus lageras. Be viso to šio alaus mes ir nefiltravome, ypatingai žemų temperatūrų fermentacija (6-7 C) bei ilgas brandinimas alų išskaidrino it ašarą. Lenkiam galvą prieš Švedpolio aludarius, bei keldami bokalą norime, jiems padėkoti už įkvėpimą!