Daniel Wheeler išradimas

Šiandienos tamsūs alūs – stautai ar porteriai savo skoniu smarkiai skiriasi nuo savo XVIII a. pradžios  pirmtakų, kurių pasirodymas tuometinėje alaus rinkoje greičiau buvo klaidų nei dėsningumo rezultatas.  Tuometiniai aludariai salyklą džiovindavo virš ugnies, kurendami malkas, šiaudus, anglį, o nuo XVII amžiaus ir koksą. Taip džiovinamas salyklas ne tik apskrusdavo, bet ir įgaudavo dūmų prieskonio. Iš tokio salyklo pagamintas alus buvo tamsus ir specifinio dūmo skonio. Dūmo prieskonis buvo neigiamai vertinimas alaus gerikų, tad aludariai kiek įmanydami stengėsi dūmo prieskonį eliminuot. Buvo teigiama, jog kūrenant šiaudus, salyklas mažiausiai įgaudavo negero prieskonio, tuo tarpu mediena suteikdavo prasčiausią skonį. Tiesa, anglis ir koksas buvo pigiausias kuras. Alus pagamintas iš salyklo džiovinto anglimi ar koksu ne tik, kad nepasižymėjo geru skoniu, bet ir buvo kenksmingas sveikatai.
Kad ir kokio to alaus būta, tačiau tokį tamsų  alų  gėrė ir net pamėgo. XIX a. pradžioje Anglijos  aludariai  kiek įmanydami bandė optimizuoti tamsaus alaus gamybą suteikdami alui tamsesnę spalvą.  Vieni virdami alų į misą pildavo deginto cukraus, kiti išgarindavę misą ir taip gaudavę tamsų sirupą kuriuo ir tamsindavo alų.  Rodos pats paprasčiausias  būdas dėti  stipriai skrudintą salyklą,  tačiau tuo metu tokie bandymai dažnai baigdavosi deguto prieskonio alumi   –  ne visi gerai mokėjo paskrudinti salyklą.  Visos šios problemos tapo praeitimi  1817 m.  kovo 28 dieną. Tą dieną  Daniel Wheeler  patentavo išradimą numeris 4112 “Naujas ar patobulintas salyklo džiovinimo ir paruošimo būdas ” . Šis išradimas buvo paremtas metaliniu cilindro formos agregatu, kurio pagalba galėjai tolygiai išdžiovinti ar paskrudinti  didelius kiekius salyklo. Tai garantavo produkcijos kokybės vientisumą ir suteikė skrudinant salyklą išgauti įvairaus intensyvumo spalvą bei skonį. Istorikas H.S. Corran pabrežė, jog su  D. Wheeler išradimu prasidėjo era porterių ir stautų tokių kokius šiandien mes įpratę gerti  ir pasibaigė era tokių stautų ir porterių, kurie tuo metu tik savo spalva tesiskyrė nuo šviesaus alaus. Savo ruožtu reikia pabrėžti, jog Daniel Wheeler išradimas kiek patobulintas naudojamas iki šių dienų, ir jo dėka mes galime mėgautis įvairiais salyklais ir jų teikiamais skoniais.