2017.03.01

Gotlandsdricka

Žvitrus salos vėjas nesugebėjo nugludinti masyviuose akmens luituose įamžintų praeities vaizdų. Viename akmenyje sustingusių stotingų vyrų kuopelė iškėlusi tauraus gėrimo sklidinus ragus sveikina vienas kitą bei drauge šlovina dievus, kitame rūpestinga moteris siūlo gėrimą raiteliui. Tokius vaizdus galima išvysti įspūdinguose monolitų paminkluose Gotlando saloje. Deja, nepajusime šaltame akmenyje išraižyto gėrimo skonio, nepajusime jo svaigulio. Tačiau žinia, jog nekalbūs vietiniai Gotlando salos gyventojai dar daro  gėrimą, kurio tradicija siekia neatmenamus laikus ir galbūt įamžinta vikinginio periodo stelose.
Gotlandsdricka – vienas seniausių žinomų salyklinių fermentuotų gėrimų, kurio gamybos tradicija išlikusi iki mūsų dienų. Gotlandiečiai pabrėžtinai jį vadina gėrimu – drikke, nevadina jo alumi, nes jis vartotas kasdien, kaip gėrimas prie valgio. Panašiai kaip mūsuose gira, pradedamas vartoti kai tik mielė užkloja putą. Todėl pradžioje salsvas gaivus, o vėliau tampa svaigus.
Dundulio aludariai turėjo progos kartu su puikiais Närke Kulturbryggeri aludariais išvirti  modernią šio gėrimo versiją. Pagrindinis Gotlandsdricka akcentas vietos ūkininko aznyčioje (kölna) gamintas salyklas bei kadagiai. Kadagio šakelių nuoviras, bei dūmo įgavęs bei paskrudęs salyklas gėrimui suteikia sodraus vario spalvą, lengvą dūmiškumą, bei aiškų salsvą kadagio aromatą, kurį paįvairina sotvaro sodrumas. Skål!