2016.06.06

Saulenis

Iki tol kai alus nuvilnyja Jūsų gomuriu, mes aludariai turim nemažai paplušėti. Sunkiausia ir didžiausia atsakomybė, bet kartu ir maloniausia dalis sukurpti receptūrą – alaus eskizą. Pasinėręs į įsivaizduojamų pojūčių tyrus, aludaris mintyse dėlioja salyklus, žarsto apynius. Gramas šen, gramas ten. Vieną apynį keičia kitu atsižvelgdamas į beta ar alfa rūgšties kiekį, esterius . Mintyse eskizinis alus pirmiausia nubėga pačio aludario receptoriais, vėliau įsivaizduojamo baro kliento, na ir galiausia pasiekia jautrią snobo nosį, bei akylias jo mintis . Būtent tada aludaris susimąsto ir  ieškodamas harmonijos vėl  perbėga recepto eilutėmis.

Šio alaus receptūrą šlifavome ilgai, jis turėjo tapti paprastu, bet kartu ir kažkuo  įsimintinu, gaiviu vasaros alumi. Alaus pamatą sudaro klasikinio Kölsch stiliaus salyklinė bazė – vokiškas Pilsner, Vienos, CaraPils bei kvietinis salyklai, suteikiantys alui lengvą kūną, nedidelį laipsnį – tik 4.8 % ,bei ypač šviesaus šiaudo atspalvį.  Patį alų charakterizuoja modernūs vokiški apyniai – Mandarina, Saphir bei Polaris, pasižymintys  subtiliu, švelniu aromatu. Skirtingai nei amerikietiški ar Okeanijos apyniai kurių intensyvūs tropiniai aromatų pliūpsniai užgožia salyklus, šie  vokiški apyniai ne tik puikiai dera su salyklu, tačiau nuožmiai primena apie save subtilia vasariškos žolės gaiva, bei vaisiškais tonais. Šią salyklo ir apynio harmoniją mums leido pasiekti senosios Vokietijoje Altbier’ams naudojamos mielės. German Ale mielės pasižymi vidutine fermentacijos temperatūra, kuri leidžia išlaikyti  trapius  apynio bei  salyklo  atspalvius.
P.S.
Kuriant šį alų mintyse sukosi lietuviška vasara – žali žolynai, rasa , gaivus gurkšnis šulinio vandens bei aibė kitų vasariškų akcentų.